onsdag 6 augusti 2008

LAX PÅ 19.1 KILO KÄLLA AURA AVIS


Tok kjempelaks på 19,1 kilo
Det var en blidspent men sliten svenske som tok imot Aura Avis på Hjelle tirsdag formiddag. Sliten, både på grunn av kampen med Drivas konge og litt for mange konjakker etter å ha feiret fangsten.
Av Jan Ødegård
Publisert 05.08.2008 - 21:35

HJELLE: – Det var jobbigt, sier fiskeren sjøl.
Birger Magnusson fisket på Øyaflønet i Hjelle elv da utysket beit på flua i halv ti-tida mandag kveld.
– Den tok forsiktig, sier Magnusson.
Men da fisken merket motstand, ble det fart på den. Fisken sto ute i djuphølen, lot strømmen jobbe for seg og bød på en skikkelig kamp.
– Jeg hadde ingen sjanse til å holde igjen.
Kameraten fisket intetanende lenger oppe i elva, men da Magnusson forsvant rundt svingen og ble borte i 40 minutter, fant han ut at han måtte nedover for å se hvordan det sto til. Da han nærmet seg, hørte han ropene om hjelp.
Stanga knakk
Enda tok det et kvarter før fisken var på land. Det var vanskelige landingsforhold, og Magnusson måtte rygge bakover i småskogen. Under seansen da fisken ble berget, knakk fluestanga. Mitt fel, sier Magnusson.
Men knekt stang var ok når belønningen ble som den ble. Laksen ble veid til hele 19,1 kilo. Lengda 126,5 centimeter og livmålet 63 centimeter. Fisken var i begynnende gytedrakt og har tydeligvis stått ei stund i elva. Kanskje var den av de første storlaksene som gikk på elva i mai. Vekta må i alle fall ha vært over 20 kilo da laksen forlot sjøen.
Dette var årets første fangst for de svenske fiskekameratene, som kom til Driva lørdag. De skal fiske fram til helga, men det er ytterst tvilsomt om noen kan gjøre Magnusson rangen stridig som fiskekongen.
Feiret med konjakk
Det ble for øvrig lite fisking etter at storlaksen var på land.
– Det ble en konjakk, sier Magnusson. Många, erter kameratene.
Det er tredje året Magnusson og hans fiskekompiser har fisket i Driva. Første året var de på Flatvad, de to siste årene hos Evy og Gunnar Forseth på Hjelle.
– Det er første gang jeg får fisk i Driva, sier en lykkelig fisker, som – dersom resultatet holder seg – vil få ny fluestang for største fisk tatt på flue, og Ambassadeur-snelle for største laks.
Det er for øvrig 41 år siden sist det ble tatt så stor laks i Hjelle elv. Det var Gunnar Forseth som sjøl tok den 8. august i 1967. Fisken er hogd inn i steinbordet i hagen på Hjelle, med vekt og dato. Ved siden av konturene av laksen på 17 kilo som svogeren Kolbjørn Settemsdal tok samme sted fire dager senere.

2 kommentarer:

Fiskeguide Robert Westin sa...

Härlig lax! :-)

DAYTRADING sa...

Tjena Robert ja den Laxen är gammal och vis, gav säkerligen en minnesvärd stund.
Ha det gott