måndag 22 september 2008

KÄLLA NSP SKRÄP ÖVERALLT.

Skräp överallt - och sämre fiske KIRUNA.
Skräp överallt, toalettpapper i var och varannan buske och ett allt sämre fiske.Nu slår fiskebevakaren Joachim Almgren larm om överexploateringen i Kirunafjällens otillgängliga fiskevatten.- Kvoteringar är det enda sättet att spara något för eftervärlden, säger han.- Det blir någon form av åtgärder redan till nästa år, säger Dan Blomkvist, fiskekonsulent vid länsstyrelsen.
Joachim Almgren har precis varit ute på en inventeringsresa till Laevasjokk, Vällijokk och Rautasälvens övre lopp i Kirunafjällen.Det var ingen uppmuntrande syn han fick se.Han hittade gott om skräp av allehanda slag och det var tätt mellan gamla eldstäder där folk har försökt att bränna både ölburkar och aluminiumfolie. Dasspappret i buskarna vittnar om otaliga toalettbesök.Det stora trycket av fiskare de senaste åren har lett till omfattande nedskräpning och stora campingskador.Det här är ändå otillgängliga marker dit man tar sig med helikoper, vilket bara de verkliga entusiasterna kostar på sig.Armbågs luckaMen även de störs av nedskräpningen och det sämre fisket, och väljer andra fiskevatten i stället.- Det har varit betydligt glesare med fiskare i sommar jämfört med i fjol. Då var det verkligen fiske med armbågs lucka. Länsstyrelsens tillsyningsmän räknade ihop till 72 tält på en tolv kilometer lång sträcka, säger Joachim Almgren.Tendensen är dock att allt fler flyger helikopter och hittar till de bästa platserna. Joachim Almgren förklarar det senare med en ibland obetänksam fiskejournalistik, men även med vissa oeftertänksamma guide- och helikopterföretag.- Företagen vill marknadsföra sig och åker ut med filmteam som talar om exakt var man är. Det som har tagit mig 35 år att lära kan vilken Nisse som helst få reda på genom att se ett inslag på tv.Blogg slår felInternet och otaliga fiskebloggar med diskussionsforum sprider också informationen effektivt.- Det blir en missriktad skrytverkstad när man avslöjar de bästa platserna. Det kan tyckas vara generöst, men det slår helt fel.Effekterna av fisketrycket är, enligt Joachim Almgren, framför allt att de stora fiskarna nästan har försvunnit. Det är de som oftast tas upp, vilket enligt Joachim Almgren är till stor skada.De stora fiskarna har bevisat sig vara snabbväxande och ha överlevnadsgener, och borde därmed få chans att reproducera sig.Kvotering och tillsynJoachim Almgren ser bara en lösning på problemet och det är kvotering och en stark fisketillsyn som ser till att det efterlevs. I praktiken handlar det om att räkna ut hur många fiskedygn beståndet klarar och sedan lotta ut fiskekorten. Detta begränsar även omfattningen av campingskadorna.- Vi måste spara något för eftervärlden. Det är annars lätt att vi överskattar vad naturen reproducerar i dessa karga fjällvatten. Det kan handla om så lite som ett halvt till ett kilo fisk per hektar och år i våra jokkar, säger han.Länsfiskekonsulent Dan Blomkvist säger:- Visst syns det att det är flitigt använda vatten och vi kommer att gå in och göra någon form av förvaltningsåt-gärder för det här området redan till nästa år. Vad det blir kan jag inte uttala mig om i dag. Men det som finns att välja mellan är ju trädaläggning och kvotering, eller så att ha vattnet helt öppet men begränsa dagsfångsten, en så kallad "bag limit" och begränsa vilka redskap man får använda sig av, alltså att göra området till ett flugfiskevatten.
Av Hans Sternlund hans.sternlund@nsd.se 0980-66991

LAXFISKELUFFARENS KOMMENTAR:
Höga Böter ska det vara och att man ej får besöka området på mycket lång tid, fungerar bra i Alaska.(Laxfiskeluffaren) Detta om man grips på bar gärning eller genom dokumentation (bilder etc.)där man kan peka ut brottslingarna.
Föresten vad gör dessa människor i dessa miljöer?