tisdag 15 juli 2008

PUST

Falkenbergs Tidning

Torrlagd Ätran drabbade laxen
Delar av Ätran utanför Falkenberg torrlades när ett automatlarm i en kraftstation inte gick fram till SOS Alarm. Sandbankarna blottlades och lax och havsöring kämpade för sin överlevnad i vattenpölarna.
Vid 12-tiden på söndagen minskade vattennivåerna i Ätran. Generatorn som producerar el på Hertings kraftstation gick inte ner i effekt som den ska när vattnet sjönk.
-Larmet utlöstes men det nådde varken SOS eller driftsledaren. Jag kan inte säga varför, säger Peter Persson, ställföreträdande servicechef på Falkenberg Energi. Vattennivån sjönk drygt en meter i Ätran, som redan har lågt vattenstånd på grund av den torra sommaren.
-Det såg bedrövligt ut. Nedströms var det bara en rännil av vatten och uppströms var sandbankarna blottlagda, säger fiskkontrollant Krister Lindqvist på Falkenbergs kommun. Det lägre vattenståndet som varade i tolv timmar påverkar också djurlivet.
-Lax och havsöring blir stressade av att vara instängda i småpölar som riskerar att torkas ut. De blir fågelmat. Det är stor risk att reproduktionen påverkas ett par år efteråt, säger Krister Lindqvist.Vid midnatt var vattennivåerna återställda.

Inga kommentarer: