tisdag 22 juli 2008

KÄLLA DAGBLADET 22/7

Kraftiga överdrifter om att laxbeståndet ökat i älvarna

”Laxen vandrar som aldrig förr i de norrländska älvarna. I Byskeälv finns en räknare som räknar varje lax som passerar och där slogs förra årets rekord på 2 089 laxar med 2 436 laxar.Även Västernorrlands älvar – Ljungan, Indalsälven och Ångermanälven – har fler laxar i år.De fiskare jag har pratat med säger att det är bättre i år än i fjol, säger Ivar Sundvisson länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.... att fler laxar vandrar upp i älvarna ses som ett kvitto på att Sveriges fiske­politik fungerar.”

Det ovanstående är CITAT ur en artikel som publicerades i Dagbladet den 17 juli. Artikeln ”Rekordmycket lax i älvarna” innehåller kraftiga överdrifter på gränsen till rena lögner.Att bara säga att laxen vandrar som ­aldrig förr i de norrländska älvarna är ett hån mot oss som försöker rädda vildlaxen i Ljungan.Och det som är det mest ­tragiska är att länsstyrelsens represetant står och klappar sig på bröstet och vill få oss svenskar att tro att det är den svenska fiskepolitiken som har bidragit till detta.

Låt oss få ett perspektiv på detta. Förr i tiden vandrade det cirka 360 000 tusen fullvuxna laxar upp i Ljungan.Detta var i början på 1900-talet, allt ­detta enligt forskarrapporter och genom uppgifter från folk som då bodde längs ­älven.Nu, cirka 100 år senare, så vandrar ­cirka 100–200 laxar upp i Ljungans älv­system. Fångsterna nu för tiden är ganska skrämmande, om man jämför nu- och dåtid.Tre stycken laxar är rapporterade fångade på spön i Ljungan i år. Låt säga att det rapporteras cirka 50 procent av alla laxar som fångas, alltså blir det sex laxar som är fångade på spön i år. Låt oss inte nu gå in på hur många laxar som fångades förr i tiden, men troligtvis många fler än sex stycken.Detta vansinne har alltså den svenska fiskepolitiken bidragit till och inget annat.Och den västernorrländska länsstyr­elsen har tillåtet att den unika laxstammen som Ljungan har nästan utrotats, genom dispenser för laxfällor i fridlysta områden och godkännade av regelvidriga kraftverk som fullkomligt ändrat hela ­älvens fauna.Så låt oss inte nu överdriva situationen, genom att säga att laxen vandrar som aldrig förr i de norrländska älvarna och framför allt inte i vår lilla medelpadska pärla som heter Ljungan.

Mattias Danielsson, Allstaforsens fiskecamping

1 kommentar:

DAYTRADING sa...

Vilket jävla "haussing utalande"
man blir så jävla matt.