fredag 11 juli 2008

COOK INLET


Bilden till vänster visar älven Lake Creek, och en liten sjö. Därifrån jag har driftat med forsränningsbåt, man blir avsläppt med sjöflyg, tar ungefär 1.5 tim från Anchorange. Det tar ca 1 vecka att ta sig ner till älven Yentna som är slut målet.


Under guld ruschen fanns

ca 5000 människor i området, slagsmål och mord var vardagsmat. Ungefär i mitten av älven finns det ett par guldvaskare, i modern tappning, gästvänliga och trevliga är dom. Har stannat där ett par dygn, riktigt fin sträcka att fiska av med fluga där. Kompisen hade en stor fight med en Kungslax i en 1 timme innan utrustningen gav vika. Guldvaskaren berättade att han i genomsnitt hittade guld för 300 dollar/ dagen, vilket inte är fy skam.

Det gäller att vara försiktig.

Hur det än är så är man rätt ut i vildmarken vilket gör att man måste vara försiktig med kniv, yxor och björnar etc. det finns ingen möjlighet för sjöflyg att landa på älven, så chansen att få hjälp är begränsad.

Grizzly och svart björn

kommer man att stöta på. Jag har haft närkontakt med grizzlybjörn efter älven, gick bra den gången tack och lov. Det sägs att var 100:e björn anfaller en människa i Alaska, problemet är att dom ej kommer i nummer följd. Personligen tycker jag att grizzlyn ser ut som en hårig husvagn i storlek, man ska ha en otrolig respekt för dessa djur, det är dödsolyckor varje år i Alaska mycket pga människans okunskap.


Glaciär vattnet

gör att vattnet i älven är kraftigt humusfärgat i början på juni. Stora förtyngda tubflugor i ljusa färger har vi haft framgång med. Man bör ha olika sjunkhastigheter på linorna för att kunna anpassa fisket. För det mesta har jag fiskat med flytlina, stora tuber gör att jag har en tafslängd som är en spölängd lång och en tafsspets på 0.45-0.50. Spön jag har fiskat med är 12.5 fot och 14 fot och en rulle med massor av backing. Huggen är brutala, drillningar i flera timmar är inte ovanliga.

Forsränningen

är rolig och spännade, men kräver erfarenhet. Lättast är att boka guide för att ta sig ner på ett säkert sätt. Under 5 år arbetade jag som raftingguide i Sverige åt olika eventbolag, vilket kräver utbildning. Det har gjort att jag själv har kunnat forsrännt i lake creek. Farligt är fotfällor, dvs du åker ur båten och försöker ställa dig i forsen, benet går av och forsen trycker dig under forsen. Valsar är andra faror: vattnet åker över stora stenar, hällar och bildar valsar, vattnet "rullar" tillbaks och bildar en vals, åker man in i en sådan så snurrar man runt, runt för att sedan drunkna. (om man har otur.) Det kan man även tänka på vid vadning, upp med fötterna i färdens riktning och styr undan föremål med fötterna om du hamnar i forsen(låter lätt va?.).Hyperventelering åker man på om vattnet är kallt, inte kul.


Fiskade Älvar

Jag har varit som sagt var i Lake creek, men även i Kasilof river och Kenai river som är en stor älv, där hyr man guide med båt eller lånar båt som vi gjorde, av en bekant som bor där. Är inte riktigt min grej att åka med guide, men är ändå något man bör göra för att få uppleva fisket där, dom höjer på ögonbrynen om man får en Kungslax på 30 kilo och där över, allt annat är vanligt för dom som bor och fiskar där.Vi landande stor lax i våra mått räknade 22,23 och 27 kilo och detta på spinnare, flera stora laxar tappade det finns en hel del föremål i älven i form stockar,träd och annat som laxen gärna trasslar in sig i. (Det var faktiskt nästan så dom höjde på ögonbrynen när vi vägde laxen på 27 kilo:)


Kartan visar området Cook inlet och Alaska.

1 kommentar:

hormen sa...

Hej ett bra inlägg med intressant läsning.
Skulle gärna se fler inlägg om Alaskafisket.
Det är en dröm jag haft i hela mitt liv att få åka dit eller till Kola halvön.
Ha det